Kan ik zelf wat doen tegen snurken?
Jawel. Afhankelijk van uw situatie kunnen verschillende zaken helpen tegen snurken. Denk bijvoorbeeld aan gewichtsvermindering, niet roken, s avonds geen alcohol nuttigen of geen slaapmiddelen gebruiken. Indien u uitsluitend snurkt wanneer u op uw rug ligt kunt u een positietrainer gebruiken die voorkomt dat u op uw rug draait tijdens het slapen. Grootmoeders oplossing hiervoor is om een tennisbal in het rugpand van uw pyjama in te naaien.
Kom ik in aanmerking voor een MRA beugel tegen snurken?
In principe komt iedere snurker in aanmerking voor een snurkbeugel. 97% van de gebruikers is er bij gebaat of zelfs volledig van zijn of haar snurken verlost. Voorwaarde is wel dat uw gebit in voldoende goede conditie is.
Ik heb een gebitsprothese. Kan ik dan een snurkbeugel dragen? Indien u een goed functionerende bovenprothese met voldoende houvast én u heeft minimaal zes tot acht gezonde kiezen die goed vast in de onderkaak staan is in de meeste gevallen behandeling met een snurkbeugel mogelijk; Ook bij een klikprothese op implantaten kan meestal een snurkbeugel gedragen worden. In bepaalde gevallen moet uitgeweken worden naar een zg. ‘monoblock’ snurkbeugel, dat wil zeggen dat bovenkaak en onderkaak gefixeerd zijn in één bitje.
Behandelt Zlaap ook apneu?
Zlaap behandelt zelf geen apneu, maar werkt nauw samen met KNO artsen en kaakspecialisten die wel een (vergoede) behandeling van apneu aanbieden. In Nederland is de richtlijn zo dat bij lichte of matige apneu (AHI 5-30) een snurkbeugel de voorkeurstherapie is. Bij ernstige apneu (AHI > 30), is een snurkbeugel een mogelijk behandelalternatief als behandeling met de CPAP niet tot het gewenste resultaat heeft geleid of de CPAP wordt niet goed verdragen.
Wordt de behandeling tegen snurken vergoed door de zorgverzekeraar?
Behandeling tegen snurken wordt niet vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Er zijn enkele verzekeraars die de kosten van een MRA of snurkbeugel vergoeden bij snurken vanuit een aanvullende (tandarts)verzekering. Aangezien de regels per verzekeraar verschillen is het verstandig van tevoren bij uw verzekering te informeren of u in aanmerking komt voor (gedeeltelijke) vergoeding. Zlaap behandelt zelf geen apneu, maar werkt nauw samen met KNO artsen en kaakspecialisten die wel een (vergoede) behandeling van apneu aanbieden.
Werkt de snurkbeugel bij iedereen?
In principe komt iedere snurker in aanmerking voor een snurkbeugel. 97% van de gebruikers is er bij gebaat of zelfs volledig van zijn of haar snurken verlost. Voorwaarde is wel dat uw gebit in voldoende goede conditie is en dat u voldoende voorwaartse mobiliteit van de onderkaak heeft.
Zit er garantie op mijn snurkbeugel?
Zlaap levert 2 jaar garantie op de snurkbeugel tegen breuk en slijtage.
Hoe lang duurt het voordat ik word geholpen?
Een afspraak met een Zlaap snurkexpert is in de regel binnen één week in te plannen. Na het consult, waarbij een digitale scan van uw gebit wordt genomen, duurt het 2 tot 3 weken voordat uw snurkbeugel klaar is, afhankelijk van het gekozen model snurkbeugel. Voor spoedgevallen hebben wij de mogelijkheid om binnen 2 dagen een tijdelijke beugel te leveren.
Welke typen snurkbeugels zijn er?
Zlaap biedt verschillende modellen snurkbeugels aan. De belangrijkste verschillen zitten in het gebruikte materiaal: kunsthars (hard, transparant) of PA2200 nylon (wit, flexibeler). Alle modellen zijn gemaakt met 3D printtechnologie en zijn volledig maatwerk. Alle modellen werken ook volgens hetzelfde principe: ze positioneren de onderkaak enkele millimeters naar voren waardoor de luchtwegen vrijere doorgang bieden voor de ademhaling.
Wat is de levensduur van een snurkbeugel? Afhankelijk van het model snurkbeugel MRA varieert de verwachte levensduur van 1-2 jaar voor onze kunsthars beugels tot meer dan 5 jaar voor de modellen die gemaakt zijn van PA2200 nylon.
Hoe kan ik de beugel het beste schoon houden?
Na het gebruik spoelt u de beugel af en poetst hem met lauwwarm water. Geen tandpasta of andere schurende middelen gebruiken. Daarnaast kunt u eens in de 1-2 weken uw beugel reinigen in een reinigingsmiddel voor protheses of speciaal voor bitjes. U koopt deze gewoon bij de drogisterij. Bij uw snurkbeugel krijgt u een handleiding om onder meer de snurkbeugel schoon te houden.
Wat maakt Zlaap anders?
Er zijn veel leveranciers van beugels die u een snurkbeugel kunnen leveren, van webshops met zg. boil & bite producten tot tandartsen die ook snurkbeugels aanmeten. Het aanmeten van een snurkbeugel vergt ervaring en de juiste technologie. Zlaap maakt gebruik van innovatieve intra-orale 3D scanners die een uiterst accuraat digitaal model maken van uw gebit. Op basis van dit 3D model wordt uw maatwerk snurkbeugel ontworpen en geprint met 3D printtechnologie. Daardoor kunnen wij volledig maatwerk snurkbeugels sneller en goedkoper leveren dan tandartsen en andere leveranciers.
Hoe werkt de No Cure – No Pay garantie?
De snurkbeugel is wetenschappelijk bewezen de meest effectieve oplossing tegen snurken, met een slagingspercentage van ver boven de 90%. Mocht voor u onverhoopt de snurkbeugel niet tot de gewenste resultaten leiden, of u verdraagt de beugel niet, dan biedt Zlaap een volledige niet goed geld terug garantie. Met behulp van de ‘Do I Snore or Grind’ app (verkrijgbaar in de Appstore en Playstore) kan de effectiviteit van de snurkbeugel objectief gemeten worden.
Zijn er bijwerkingen?
Mogelijke bijwerkingen op korte termijn zijn een droge mond of juist meer speekselproductie, toegenomen gevoeligheid van tanden en/of kiezen, tandvlees, kaakgewrichten en/of kauwspieren, of kokhalsneigingen. Dergelijke klachten zijn meestal van tijdelijke aard. Op lange termijn kan in enkele gevallen een verandering van de stand van de gebitselementen en/of de kaak optreden, maar meestal geeft dit geen klachten. Toch is het belangrijk om tenminste 1x per jaar uw gebit te laten controleren door uw behandeld tandarts want eventuele veranderingen kunnen niet altijd ongedaan worden gemaakt. Dit zou de reden kunnen zijn om de behandeling in overleg aan te passen of te stoppen. In uitzonderlijke gevallen kan het dragen van een snurkbeugel er toe leiden dat een vulling of kroon losraakt.
Hoeveel afspraken zijn er nodig met de Zlaap snurkexpert?
Om een MRA te laten aanmeten heeft u in de regel twee afspraken, in de Zlaap-kliniek of bij u thuis. In de eerste afspraak wordt de scan van uw gebit genomen en in het tweede consult wordt de snurkbeugel bij u aangepast. Vervolgens is er telefonische follow up om de optimale instelling van de snurkbeugel te verzekeren.
Doet het dragen van de MRA pijn?
Het dragen van de MRA kan de eerste dagen leiden tot een gevoel van stijfheid in de kaak, maar het mag geen pijn doen. Mocht u pijn ervaren dat kan de MRA anders ingesteld worden om het comfort te verhogen. De gewenningsperiode kan een aantal dagen duren. De meeste gebruikers zijn binnen 2-3 dagen gewend aan het dragen van de MRA en slapen de gehele nacht door zonder vervelende bijwerkingen of een vervelend gevoel. Maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langer dan een week nodig hebben om te wennen.
Kan je een MRA bijstellen?
Uw MRA kan worden bijgesteld om de beste instelling voor optimale werkzaamheid en draagcomfort van de snurkbeugel te realiseren. U kunt dit zelf, maar uitsluitend in overleg met uw Zlaap snurkconsulent.
Werkt de MRA gelijk?
Ja. Als de stand juist is werkt de snurkbeugel meteen. Wel kan het voorkomen dat tijdens de gewenningsperiode de onderkaak iets verder naar voren gepositioneerd moet worden om een optimale werking te verkrijgen.
Hoe snel kan ik een MRA krijgen?
Zlaap doet er alles aan de wachttijden zo veel mogelijk te beperken. Bijna altijd kunt u binnen 1 week bij ons terecht voor een afspraak, in één van onze klinieken of bij u thuis. Bij extreme drukte kan de wachttijd iets oplopen. U kunt uw MRA één week na de eerste afspraak ophalen.
Moet ik eerst naar de huisarts of KNO arts?
Als u last heeft van snurken hoeft u niet eerst naar uw huisarts of specialist. Heeft u het vermoeden last te hebben van apneu, raden wij u sterk aan eerst een afspraak bij uw huisarts te maken. Deze zal u waarschijnlijk naar een KNO- of long-arts verwijzen. Ten alle tijden stellen wij uw huisarts op de hoogte van de behandeling en de mogelijke aanwezigheid van apneu.
Ik ben een tandenknarser, kan ik de MRA gebruiken?
Jazeker. De snurkbeugel gaat ook tandenknarsen tegen.
Hoe werkt de MRA?
De snurkbeugel wordt ook wel MRA genoemd, wat staat voor Mandibulair Repositie Apparaat. Dit betekent dat de onderkaak enkele millimeters naar voren gepositioneerd wordt. Dit heeft het gevolg dat de tong en de tongbasis, die vastzitten aan de onderkaak, uit de luchtweg worden gehouden. De luchtstroom is onbelemmerd en het snurken stopt.
Wat krijg ik als ik de snurkbeugel koop?
U ontvangt uw eigen maatwerk snurkbeugel, een bewaardoosje en een gebruiksinstructie.