Apneu

Wat is het obstructief slaapapneusyndroom (OSAS)?

Een apneu is een pauze van de ademhaling van meer dan 10 seconden. Bij een deel van de snurkende mensen is de keelholte zo nauw er een totale afsluiting van de luchtweg ontstaat: er is een ademstilstand die soms wel dertig seconden of langer kan duren.
Men spreekt van OSAS als iemand ’s nachts meer dan 5 keer per uur een ademstilstand heeft. Bij meer dan 15 ademstops per uur is er sprake van zware slaapapneu.

Gevolgen van slaapapneu

Deze ademstilstand kan ernstige gevolgen hebben. Wanneer u niet genoeg adem krijgt, of uw adem stopt zelfs, wordt er adrenaline aangemaakt door de hersenen. Door deze adrenaline wordt u wakker, waardoor u nooit in een diepe slaap komt. Gevolgen  hiervan zijn onder meer erge vermoeidheid, slechte concentratie en stemmingswisselingen.
Wanneer u hiervoor niet behandeld wordt, kan de apneu zelfs leiden tot een verhoogde kans op verhoogde bloeddruk, hartfalen of een beroerte.

Heb ik slaapapneu?

OSAS komt veel voor, maar heel veel mensen die lijden aan slaapapneu, weten niet dat ze het hebben. Wilt u weten of u mogelijk aan het obstructief slaapapneusyndroom lijdt?
Wanneer u vermoedt dat u lijdt aan slaapapneu, neem dan contact op met uw huisarts.
Voor meer informatie, ga naar www.apneuvereniging.nl.